De 12 heilige nachten, ze komen er weer aan. Net nu we de volle maan van december achter onze kiezen hebben… Man, man wat een dromen zijn er toch, onrustig slapende kinderen, volledig in paniek, of juist extra vast slapen. Praten in hun slaap, het kan allemaal. Het heeft, mijn inziens, alles te maken met de periode van het jaar. Daar mail ik je vandaag over en doe er vooral mee wat jij nodig en nuttig acht.

 

Even wat achtergrond info: Lang geleden leefde mensen met de maan en de sterren standen en waren alle maanden 29.5 dag, daardoor hadden ze aan het einde van het jaar 13 dagen en 12 nachten over. Deze nachten lengen bijna niet, het is dan net winter zonnewende geweest maar toch worden de dagen niet echt langer. Het blijft dus nog even lang donker. Deze nachten noemde men de heilige nachten en nog steeds zegt men dat er meer gevoeld gedroomd en ervaren wordt. Het zou de voorspelling zijn van de maand die gekoppeld is aan de nacht.

 

Waarom is dat handig om te weten? Omdat ik in deze vakantie altijd heel veel mail krijg met vragen over kinderen die uit de bocht vliegen. Naast de zomer vakantie is dit de meest heftige vakantie voor de meeste ouders en kinderen. Now you know why. Het is dus extra belangrijk om rust in te bouwen, lekker naar buiten te gaan en je eigen keuzes te maken als het gaat om tradities.
Wat wij doen? Ik zelf teken al jaren wat ik droom of hoe de nacht voor mij voelde. Ik teken wat er in me opkomt zonder dat het perse mooi hoeft te zijn. Het is een fijne traditie die ervoor zorgt dat we een mooi, stil en volledig in verbinding half uurtje samen hebben. De kinderen schuiven namelijk ook altijd aan, niet omdat het moet maar omdat het een soort van magisch is. Er ontstaan mooie gesprekken ook bij de kinderen wordt er van alles in beweging gezet. Ik bewaar hun tekeningen net als die van mij zodat ik een beetje weet wat ik kan verwachten in welke maanden.

 

Deze tijd is bij uitstek de tijd om naar jezelf te kijken. Wat is er geweest waar wil je afscheid van nemen.  Het is een mooie tijd is om te reflecteren op het afgelopen jaar maar vooral ook wat er nog gaat komen in 2019. Naar jezelf kijken en objectief naar je eigen aandeel kijken en daar andere keuzes in maken is een van de talenten van HSP’ers. Wat wil je anders gaan DOEN.

 

Even terug naar de 12 heilige nachten. Iedere nacht staat voor de maand in het komende jaar. Dus de eerste nacht staat voor januari, de tweede voor februari en zo voorts. Je kunt er van alles tegen aan zetten. Vooral als je er wat bewuster mee omgaat ontstaan er mooie dingen. Vorige jaar heb ik iedere nacht getekend wat ik droomde, voorzag of gewoon wat er in me op kwam om te tekenen. Ik kon er geen kaas van maken, wat het te betekenen had, maar terug kijkend kun je de verbinding maken en de betekenis wel zien, je weet dan wat er die maand gebeurd is.

 

Grappig om te zien, hoe juist en hoe het kloppend het is.

 

Dit jaar ga ik weer tekenen omdat dit voor mij de beste manier van expressie is. Soms droom ik niks, of ik weet het niet meer en dat is helemaal OK.  Ik ga gewoon tekenen en wat er komt, komt er. Tekenen is voor mij de beste manier, het was drie jaar geleden zelfs de aanzet voor het boek: intense emoties boven water. <3

Maar je kunt ook gaan schrijven vanuit flow of een thema nemen waar je mee aan de slag wil. Knippen, plakken, prikvilten, naaien, haken, breien, moodboard maken. Kies wat jij wil, leg het naast je neer, doe er niks mee, of ga wel aan de slag. Het is helemaal aan jou.

 

Feit blijft dat deze periode van het jaar ook de natuur zich terug trekt, het donker is en de periode is om te reflecteren. Te zien waar je afscheid van wil nemen, maar ook wat het jaar je gebracht heeft. Welke groei hebben jij en je kinderen doorgemaakt. Wat zou je nu echt graag anders gaan doen.

 

Heel veel plezier met deze mooie periode.

 

Ik wens je een hele mooie kersttijd en een prachtig 2019. Waarin alles wat je echt wil veranderen uit mag komen. Of dat lukt; daar ben je zelf verantwoordelijk voor. Het gaat niet vanzelf. Wanneer je besluit aan de slag te gaan, doe het dan samen, Dan kom je echt een stuk verder. In 2019 starten er weer mooie trajecten, HS super mom traject waar jij misschien nu wel ruimte voor wil maken. Het echt gaan doen. Nu genieten van deze mooie magische tijd. <3