Misschien merk je toch ook dat alles op jouw schouders laden best wat druk meebrengt… Al die ballen in de lucht houden vraagt echt wel wat van je. Maar ja er een los laten is ook echt geen optie want jij kan het als geen ander. En wanneer je dan een keer iets vraagt aan iemand om iets over te nemen… Is er altijd zoveel ge ‘ja maar’ dat je al snel bedenkt, dat je het echt beter, en sneller zelf had kunnen doen.
Je weet misschien wel van jezelf dat je het heel lastig vindt om dingen uit handen te geven en het fijn vindt om de controle te hebben.

Je betrapt jezelf er regelmatig op dat je voor anderen denkt en weet wat zij over jou denken en wat ze nodig hebben. Je weet misschien wel dat dit niet helemaal waar is maar je kunt het niet doorbreken. Je blijft alles zelf doen en oplossen. Je kunt de controle niet loslaten.

Je bent altijd diegene bent die spontaan hulp biedt aan anderen en zelf echt geen hulp nodig hebt. Toch. En misschien nauwelijks denkt aan wat jezelf nodig hebt. Je beseft dus heel goed dat het anders moet. Maar ja HOE dan? Waar kun je beginnen wat is de eerste logische stap. Het is niet zo dat je nog niks geprobeerd hebt toch? En heel eerlijk, je kunt nu niet echt zeggen dat je resultaat terug ziet van al je inspanning, Eerder het tegenovergestelde…

Ik heb nieuws voor je, daar kun je niet zoveel aan doen. Omdat je hoofd snel werkt maar daardoor ook snel vol zit, zorgt dit ervoor dat je de controle wil hebben en behouden. Ook omdat je voelt dat verleidingen op de loer liggen, waardoor je misschien wel als zwak overkomt, jij je zelf misschien wel enorm veroordeeld en ontevreden over jezelf bent. Het goede nieuws is dat je het wel kunt leren! Om meer hulp te vragen, wat meer uit handen geven en dan echt helemaal in vol vertrouwen dat het goed komt.

Ik ga je nu vijf tips geven om alvast aan de slag te gaan waardoor je echt meteen gaat ervaren dat je wat meer ruimte voor jezelf gaat maken en wat minder veroordelend en liever gaat zijn voor jezelf. Misschien zelfs al wel wat hulp gaat vragen…

1. Bedenk wat je WEL wilt dat er is vandaag. Bijvoorbeeld: Dus niet ik wil dat mijn kinderen vandaag geen ruzie maken maar wel ik wil dat als mijn kinderen vandaag fijn met elkaar spelen.
2. Kies wat je vandaag voor jezelf doet. Je hebt echt 1001 dingen te doen en kies een ding wat je echt voor jezelf doet, waar jij blij van word en waar je energie van krijgt. Dat kan in iets heel kleins zitten. Bijvoorbeeld lopend naar school gaan terwijl je normaal altijd met de fiets gaat. Of een extra kop thee drinken met een mooi tijdschrift erbij. Het hoeft helemaal niet veel tijd te kosten en pas het vooral in, in je dagelijkse dingen. Maar maak even in de lijst van dingen die je doet, al die ballen die je in de lucht houdt, even ruimte voor jou…
3. Maak de stap klein genoeg zodat het ook echt lukt. Een tijdje geleden werkte ik met een groep hoogsensitieve moeders en toen we uit gingen werken wat hun eerste stap was wilde ze allemaal meteen boven aan de trap staan. Maar als je niet oefent kun je ook niet meteen een marathon rennen… Toch? Dus maak de stap klein zo klein dat je denkt ja daar schiet ik niks mee op en dan is het dus goed want dan ga je het doen EN volhouden want daar gaat het om.
In het voorbeeld wat ik net gaf van de groep moeders wilde ze in een keer 3x per week een half uur gaan mediteren. Dat is dus meteen bovenaan de trap willen staan. Na wat overleg kwam het besluit 1 minuut per dag. Kijken hoe dat gaat en dan uitbouwen naar 5 minuten per dag.
Bij de volgende trainings dag bleek dat alle moeders het volgehouden hadden en zelfs op tien minuten per dag zaten.
4. Bedenk aan het einde van de dag waar je blij van werd vandaag, Dat kan ook in iets heel kleins zitten, bijvoorbeeld dat je kind de tas zelf opgeruimd heeft. Dat je man even de boodschappen van je aanpakte, dat je even ruimte hebt gemaakt voor jezelf. Me time. Dat je hulp hebt gevraagd en hebt aangenomen…
5. Adem bewust, vier tellen in, houd je adem vier tellen vast en adem dan zes tellen uit, houd je adem weer 4 tellen vast. Herhaal dit drie keer. Dat kost je nog geen minuut meer het ontspant direct. Je kunt dit zo vaak herhalen wat als je wilt.

En zoals gezegd maak de stappen klein en overzichtelijk. Ga hier gewoon lekker mee aan de slag en dan zie je de mail met de meditatie binnenkort verschijnen. Houd je mailbox dus in de gaten.

Ik hoor heel graag van je wat het voor je gedaan heeft! en waar je nog meer behoefte aan hebt!

Mooie dag!