Veel kinderen zijn boos. En moe. Ja dat is zo aan het einde van het jaar. Het heeft een functie die boosheid. Het zorgt namelijk voor ontlading van alle prikkels, die er door de dag en week heen geweest zijn.

Je kind word niet altijd alleen maar boos omdat ze daar zelf heel blij van worden. Sterker nog meestal baalt je kind er ook enorm van. Boosheid staat nu eenmaal vooraan in de rij en is vaak de eerste emoties die zichtbaar is. Meestal zit er een andere emotie onder. Je ziet boosheid maar eigenlijk is je kind moe, verdrietig, bang.

Alle kleuren van de regenboog:
Je emoties zijn net als de kleuren van de regenboog, samen maken ze die prachtige boog. Iedere kleur heeft zijn eigen kracht. Dat is met emoties ook zo. Iedere emotie, ieder gevoel helpt je ergens bij of mee.

Alleen zijn bij hoogsensitieve kinderen deze gevoelens en emoties vaak veel sterker, heftiger, pittiger, krachtiger en intenser. Daardoor beleef en ervaar je de wereld anders dan de meeste andere kinderen.

Hoe je dat voelt is van heel veel dingen afhankelijk. Dat wordt bepaald door heel veel dingen. Vaak zijn jouw kleuren lekker fel. Of juist zacht. Mooi en helder. Daarom kun je heel goed boos worden. En vooral ook heel snel. 😉 Soms zo snel dat je zelfs niet eens weet wat nu maakte dat je ineens zo boos werd.

Je hoogsensitieve kind ervaart veel meer op alle gebieden. Ze voelen veel meer. Dat maakt dat het allemaal meer is en het er ook met een andere kracht uitkomt als bij minder gevoelige kinderen.

Zie jij het verschil? Zo werkt het dus met hoe je kind de gevoelens en emoties uit. Je gebruikt je zintuigen om je emoties binnen te laten komen.

Soms horen kinderen bijvoorbeeld aan de stem van hun moeder dat ze eigenlijk verdrietig is, maar dat niet laat zien. Het kan zomaar zijn dat je kind zich dan ineens verdrietig voelt, terwijl ze dat eigenlijk helemaal niet zijn.

Of dat ze zich ineens heel boos voelen om iets heel kleins. Het kan zijn dat het je gewoon enorm raakt en dat uit zich dan door bijvoorbeeld heel erg boos te worden. Waar andere minder sensitieve kinderen zich er niks van aan zouden trekken.

Het is belangrijk om te begrijpen dat alle emoties een functie hebben. Je hebt ze nodig om te groeien, om te leren, om jezelf te beschermen en je grenzen aan te geven.

Door te leren luisteren en voelen naar je emoties, naar je gevoel, leer je wat jij nu nodig hebt. En dat leren is essentieel voor hoogsensitieve kinderen, omdat ze zich daardoor veel beter staande kunnen houden in deze drukke en volle wereld. Vol mogelijkheden en kansen, die soms zo overweldigend kunnen zijn.

Vaak zie je dat emoties er pas uit komen als er genoeg veiligheid is. Op school merken de leerkrachten vaak NIETS aan je kind en eenmaal thuis ontploft je kind om niks. Is het super moe. Geen land mee te bezeilen. Of je kind uit de emoties juist enorm op school en thuis na genoeg niet.

Het helpt wanneer je kind leert benoemen wat ze voelen. Hoe het heet wat ze voelen. Dan kunnen ze er beter aangeven wat ze nodig hebben. Dat ze leren dat de emotie een functie heeft. Ze ergens bij helpt.

Dat er verschillende soorten boos zijn. Woest. Woedend. Geïrriteerd. Gefrustreerd. Prikkelbaar en ga zo maar door.

Weet jij woorden te geven aan dat wat je voelt? Wat je ziet bij je kind?