Boosheid zorgt voor het vrijkomen energie van een raket lancering

Vaak denken we aan boosheid als iets negatiefs, we uiten het vaak niet zo handig. We worden vaak boos OP iemand en dat is voor de ander niet echt fijn.  Maar boosheid heeft ook een andere kracht, een stuwende werking, het zet je in beweging. Hoe komt het dat we die boosheid dan toch zo vaak ‘verkeerd’ ervaren?

Ik heb het al vaker genoemd je hebt gezonde en ongezonde emoties. En welke emoties jij hebt, hangt heel erg af van de omgeving waarin je leeft. Ik zal proberen het hier kort uit te leggen.

In je dagelijks leven ben je omringt door mensen en situaties, dat geldt ook voor je kind.Die omgeving kan gezond zijn of ongezond. Hoe kom je daar dan achter?

Je hebt als het ware een batterij die na iedere nacht, in de ideale situatie, helemaal vol is op 10. Gedurende de dag gebeuren er dingen die ervoor zorgen dat die batterij voller maar meestal leger raakt. Dat kan aan verschillende dingen liggen. Aan de omgeving maar ook aan de mensen die er in die omgeving zijn. Dat kan dus thuis, bij je familie zijn, op je werk of op school.

Als een omgeving energie kost, je er moe of chagrijnig van wordt, kun je ervan uit gaan dat deze ongezond voor jou is. Dat is op zich helemaal niet erg, de wereld is zoals hij is, zolang het maar niet te lang duurt voor je. En je genoeg tools hebt om je energie niveau weer op te krikken.

De omgeving wordt voor een kind bijvoorbeeld beïnvloed door het kind zelf, het gezin en familie en dan heb je ook nog school. Waar ook weer de drie leding te zien is, het kind zelf bijvoorbeeld door perfectionisme. De klas, het lokaal en de plek waar je kind zit. De kinderen in de klas en uiteraard de leerkracht.

Als er in deze drie pijlers ergens iets mis is, structureel mis, dan gaat dat ten koste van de leefomgeving van je kind en zakt je kind in gezondheid. Waar door je ook ongezonde emoties en ongezond gedrag gaat zien.

Voor HSK is het belangrijk om te leren omgaan met alle prikkels en met de intense emoties, dat zorgt vaak dat de batterij leegraakt. Het is aan jou als ouder de schone taak om uit te vogelen waar het mis gaat bij je kind. En. Om daar dan actie op te ondernemen.

De lagen van gezondheid is een model van Riso en Hudson, mocht je er meer over willen lezen.

Daarnaast heb je natuurlijk je dagelijkse dosis energie, een soort batterij die oplaad in de nacht, mits je goed afschakelt en goed voor jezelf zorgt. In theorie is je batterij in de ochtend dus vol, door de omgeving kan die leeg of heel snel leeg raken en als dat maar vaak genoeg gebeurd kan de batterij op een gegeven moment niet meer vol worden en krijg je ongezond gedrag en dus ook ongezonde emoties. En vaak hebben we die ongezonde emoties in gedachten als we het hebben over boosheid.

Boosheid is een super belangrijke emotie. Het zorgt ervoor dat jij je grenzen bewaakt, dat jij je boos maakt over iets waar jij je bij betrokken voelt. En uiteraard helpt het om je hoofd wat leger te maken. Maar als je batterij te vaak en te ver leeg gaat word je vanuit onmacht boos en helpt het je niet meer maar kost het energie.

Het is belangrijk om gezonde en ongezonde boosheid te gaan herkennen zodat je het je kan helpen en ondersteunen.  Wanneer jij vanuit vermoeidheid, stress en kortsluiting tussen je ruzie makende kinderen springt; omdat je gek wordt van het gegil, je vervolgens zelf ook staat te schreeuwen…. Is dat gezond of ongezond denk je?

De vraag is dan waar je teveel energie hebt weggeven en aan wie, om nog gezond te kunnen reageren. Je mag best boos worden, dat is juist heel gezond; ook voor kinderen om te leren dat het een emotie is die erbij hoort. Maar is er wel een verschil in de manier waarin dat zich uit.

De vraag is wat je nu met deze kennis gaat doen. Durf je te gaan onderzoeken waar je ongezonde boosheid misschien vandaan komt. Waar in je omgeving gaat het mis, wat zorgt ervoor dat je batterij te vaak en te snel leeg raakt.

Wanneer je dat bij jezelf ontdekt kun je het namelijk ook bij je kinderen (in de klas) gaan herkennen

Gezonde boosheid zorgt voor ontlading en helpt je om in beweging te komen, het vanaf nu anders te gaan doen, je grenzen te bewaken, nu echt de kamer eens op te ruimen, 😉 te vergelijken met de energie van een raket lancering. Vol gas alle remmen los en gaan. Als de raket eenmaal gelanceerd is dan kan er terug geschakeld worden en vlieg je gewichtloos door de ruimte.

Vaak vergeten we van de boosheid, de situatie, de grens die overschreden is, een leer moment te maken waardoor je iedere keer in dezelfde valkuil stapt. Terwijl als je er een ‘haakje’ van maakt, kun je er de volgende keer, als de situatie zich weer voor doet, ervoor kiezen om anders te reageren.

Intense emoties boven water helpt daarbij. Inzicht krijgen in de functie van de emotie, en beschrijft de gezonde emoties. Die erbij horen, je helpen. Bij de intense verwerking van emoties en prikkels. Dat het niet altijd leuk is, maar wel nuttig en inzicht en begrip daarin helpt, dat zorgt ervoor dat je al anders kunt gaan reageren omdat je beter weet waar het vandaan komt.

Heb jij het boek nog niet? Bestel hem dan hier.

PS in Maart start er een nieuwe super mom groep waarvan er nog 4 plekken beschikbaar zijn. Dan ga je echt aan de slag met je waarom en hoe dan 😉 Check de website voor infowww.floorvanlier.nl