Vaak is het zo dat we niet precies weten wat we voelen, dat komt in mijn geval doordat ik het niet zo best geleerd heb om mijn emoties er te laten zijn. Mijn broer had wel eens van die woede uitbarstingen, dat weet ik nog wel heel goed; hoe vaak ik zelf echt boos ben geweest is op een hand te tellen. Echt tot ontploffen dan he.

Laatste keer was twee jaar geleden, als het zo weinig voorkomt onthoud je dat extra goed 😉

Alleen op mijn kamer kon ik enorm huilen, om alles wat er gebeurde in de wereld of wanneer ik het gevoel had dat een vriendinnetje me niet begreep. Maar in het bijzijn van anderen vond ik dat heel lastig. Ik was een soort moeder de gans die altijd voor iedereen zorgde. En dan ga je dus niet huilen, of boos of bang zijn.

Nog steeds sta ik bekend als een powerhouse. Sommige moeders kijken tegen me op. Wat soms best lastig is. Door het label wat anderen op me plakken dacht ik altijd, maar ja dat klopt uiteraard niet; dat veroorzaak ik natuurlijk zelf.

Door zo “stoer” te doen, alsof ik het allemaal wel weet. Dat is meestal wel zo omdat het mijn vak is maar soms ook helemaal niet!

Ik ben ook weleens een “desparate mom” die het even niet meer weet hoe nou in hemelsnaam met die gillende kinderen om te gaan. Of als een zielig hoopje op de bank wat denkt en roept waarom het me allemaal aangedaan wordt hahaha.

Ik heb wel de skills om het snel te herkennen en er iets mee te doen. Dat helpt natuurlijk enorm. Daarnaast ben ik er inmiddels helemaal OK mee om af en toe een heks te zijn. Dat hoort er ook bij, dat mogen kinderen ook leren.

Want soms is het leven helemaal niet leuk en vrolijk, soms is het gewoon stom en irritant. Waarbij emoties zich snel afwisselen, het is dan een groet emotie soep. Vragen als wat is het dan precies wat ik voel heb je in dat moment echt geen antwoord op.

Ik heb er regelmatig gesprekken over met mijn klanten, wat voel je, waarom voel je dat, waar komt het vandaan, wat of wie is de trigger. Wat heb je eraan.

Die emotiesoep is een van de redenen om te gaan schrijven, herkennen en inzicht geeft namelijk al veel rust en ook de mogelijkheid om anders te gaan reageren.

Orde scheppen in de emoties soep helpt, daardoor herkennen kinderen zelf ook sneller welke fases er zijn, wanneer grenzen aangetikt worden, wanneer de batterij leeg is en er ontladen moet worden om de batterij weer voller te krijgen.